I dagens konkurranseutsatte marked er det viktig å vise potensielle kjøpere at du har kontroll og kan dokumentere hva som gjør bedriften din verdifull. En god dokumentasjon gir et klart bilde av selskapets unike styrker og potensial, og kan være en avgjørende faktor når flere interessenter vurderer kjøp.
Bygg tillit og troverdighet
Når du kan vise fram hva bedriften din er god på, bygger du tillit og troverdighet. Kjøpere vil føle seg tryggere på at de investerer i en veldrevet virksomhet med de riktige ressursene og kompetansen for videre vekst. Dette gir dem en følelse av sikkerhet og forutsigbarhet. Jo bedre dokumentasjonen er, desto enklere blir det å overbevise om selskapets verdi, noe som igjen kan føre til en høyere prislapp. En veldokumentert bedrift gir et tydelig bilde av hvordan bedriften fungerer, hvilke suksesser den har oppnådd, og hva slags potensial som ligger i fremtiden.
Effektiv due diligence-prosess
Håvard Hammertrø er daglig leder i Movit AS, som tilbyr finansiell rådgiving i kjøps- og salgsprosesser av selskaper. Håvard har bistått mange titalls selskapsoverdragelser, og vet godt hva som er viktig når selger vil oppnå høyest mulig pris.
«Det første vi ser etter når en bedrift gjøres klar for salg er å innhente all dokumentasjon, og aller helst bør den være digital og enkelt tilgjengelig med et tastetrykk eller to», forteller Hammertrø. «Det hjelper lite at noen bare har den i hodet».
En ryddig oversikt over kompetansen til de ansatte, teknologi og arbeidsprosesser gjør også due diligence-prosessen mye enklere. Når en kjøper skal gå gjennom alle detaljene i virksomheten, er det en stor fordel å ha alt på stell. Det viser at du har kontroll, noe som igjen kan gi deg en sterkere posisjon i forhandlingene. Dette skaper også en effektiv og smertefri prosess for begge parter. Videre hjelper det med å vise hva som skiller din bedrift fra konkurrentene og hvilke konkurransefortrinn du har. En veldokumentert virksomhet gir deg en fordel i konkurransen om de beste kjøperne.
«I den moderne økonomien er kompetansen til de ansatte det som ofte er målet med en transaksjon av et selskap», forteller Hammertrø.
Hva bør dokumenteres?
For å sikre at selskapet oppnår maksimal verdi ved et salg, er det smart å dokumentere kjernekompetansen og ekspertisen nøye. Det innebærer å beskrive hva dere er best på, hvem som gjør hva i bedriften og hvordan prosessene fungerer i hverdagen. I tillegg er det lurt å samle kundeerfaringer og referanser som viser at bedriften leverer på høyt nivå. Dette kan være casestudier, tilbakemeldinger fra kunder og konkrete eksempler på verdiskapning. Ikke glem teknologiske ressurser som IT-løsninger og patenter, da dette kan være en viktig del av verdien, spesielt for teknologidrevne selskaper.
«En god forretningsplan underbygger troverdigheten av at andre kan lykkes med ditt selskap etter et oppkjøp. Dokumentasjon av kompetansen bedriften besitter er en viktig del av en god forretningsplan.», forteller Håvard.
Start dokumentasjonen tidlig
Det er aldri for tidlig å begynne med dokumentasjon, og det lønner seg å se på det som en kontinuerlig prosess i stedet for noe som må gjøres i siste liten før et salg. En kontinuerlig prosess sikrer at all informasjon er oppdatert, relevant og presentert på en profesjonell måte. Bruk gjerne profesjonelle rådgivere for å få hjelp med å strukturere og presentere informasjonen på en ryddig og attraktiv måte. De kan gi verdifulle innspill til hvordan informasjonen bør organiseres for å være mest mulig overbevisende. Digitale løsninger kan også gjøre jobben enklere ved å holde dokumentasjonen oppdatert og lett tilgjengelig for interne og eksterne interessenter.
Skap en attraktiv organisasjon
Til syvende og sist handler det om å gjøre bedriften så attraktiv som mulig for potensielle kjøpere. Ved å investere tid og ressurser i å dokumentere hva dere kan og hvordan dere jobber, stiller dere sterkere når tiden kommer for å selge. En grundig dokumentasjon kan være nøkkelen til en bedre avtale og en høyere pris for virksomheten. Det er verdt å tenke på at en veldokumentert bedrift også kan bidra til bedre drift i det daglige, da det gir ansatte en klar forståelse av bedriftens mål og strategier.
Å dokumentere selskapets kompetanse er ikke bare nyttig ved et salg, det kan også bidra til å tiltrekke seg nye samarbeidspartnere, investorer og talenter. Når kompetansen og prosessene er godt dokumentert, blir det enklere å kommunisere hva bedriften står for og hvilke verdier den leverer. Dette kan være med på å bygge et sterkere omdømme og sikre en jevn vekst over tid.
«De to kanskje viktigste spørsmålene du bør stille deg når du skal selge selskapet ditt er hvorfor noen skal ønske å kjøpe det, og hvordan selskapet ser ut, sett fra kjøpers ståsted», avslutter Hammertrø.